Spoedkliniek

Nu een spoedgeval?
Bel: 0345-517 133 !

 

Bij dierenkliniek Culemborg doen wij er alles aan om de best mogelijke zorg voor uw huisdier te bieden. Om deze zorg ook buiten kantooruren zo goed mogelijk te verzorgen zijn wij aangesloten bij de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland. Door het grote aantal praktijken die hier lid van is kunnen ze de beste zorg bieden.

Voordelen Spoedkliniek

Kennis

Om bij de Spoedkliniek te kunnen werken moet je aan erg hoge eisen voldoen. Niet alleen moet je een aantal jaar ervaring in een drukke kliniek hebben. Ook je standaard van zorg moet erg hoog zijn.

Daarnaast zien de mensen bij de Spoedkliniek ongelooflijk veel zieke patiënten. Dat varieert van een spoedeisend ongemak tot levensbedreigende aandoeningen. Niet alleen de gevallen die je in een normale kliniek tegenkomt, maar ook de heel erg zeldzame gevallen die naar de Universiteit doorverwezen worden door klinieken uit heel Nederland (en daarbuiten).

Er wordt ook heel veel aan nascholing gedaan. Bijna maandelijks zijn er lezingen en discussiegroepen om het niveau zo hoog mogelijk te houden. Daarnaast is er heel vaak contact met de specialisten van de Universiteitskliniek.

De assistenten

De assistenten kunnen aan de telefoon heel goed inschatten of iets DIRECT moet komen, wel even gezien moet worden of prima kan wachten tot de eigen dierenarts weer open is. Dit noemen we “triage doen”. Helaas hebben ze geen kristallen bol: telefonisch een echte diagnose stellen blijft onmogelijk.

Ook zijn de assistenten bij de Spoedkliniek heel erg goed getraind in een aantal handelingen en behandelingen. Zo plaatsen zij vaak zelf de infusen, maken zij meestal de röntgenfoto’s en beheren het overgrote deel van de medicatie en infuustherapie van opname patiënten.

De dierenartsen

De dierenartsen bij de Spoedkliniek zien enorm veel patiënten in de spoed. Een diagnose helemaal rond krijgen is bij dieren altijd al lastig, en helemaal buiten kantooruren. Daarom is het extra belangrijk dat de dierenarts de rijtjes met mogelijkheden goed in zijn of haar hoofd heeft. Zo voorkom je dat de aandoening erger gemaakt wordt als het toevallig niet de meest waarschijnlijke aandoening is. Ook zijn ze zo extra goed in staat om de juiste diagnostiek uit te voeren en dus geen overbodige stappen te zetten.

Naast de gewone spoedpatiënten krijgen de dierenartsen van de Spoedkliniek ook alle telefoontjes van dierenartsen uit de rest van Nederland die extra hulp nodig hebben bij hun spoedpatiënten.

In een aantal van deze gevallen loopt dat uit op een doorverwijzing naar de Universiteit. In die gevallen zorgen de dierenartsen van de Spoedkliniek voor de opvang en stabilisatie van de patiënten op de Intensieve Zorg Afdeling (IZA) of de Zorg Plus Afdeling (ZPA).

Met behulp van de specialistische achterwacht (Chirurgen, Internisten, Anesthesisten, Radiologen, Vogels en Bijzondere Dieren en Voortplantingsspecialisten) wordt zo de beste zorg geboden.

Aandacht

Binnen de openingstijden van de Spoedkliniek is er altijd minstens één dierenarts en assistente aanwezig op de Spoedkliniek. Tijdens de erg drukke diensten zelfs twee dierenartsen en twee assistentes.

Zo zorgt de Spoedkliniek niet alleen voor goede opvang van poli-patiënten, maar ook voor de beste zorg voor opname patiënten. Op die manier krijgen de dieren optimaal de aandacht en wordt bijvoorbeeld ook midden in de nacht gewoon doorbehandeld. Dat is niet alleen heel belangrijk bij de erg zieke patiënten, maar ook heel fijn bij de minder zieken. Die kunnen namelijk op die manier sneller weer naar huis!

Motivatie

Het feit dat de professionals bij de Spoedkliniek altijd aanwezig zijn is ook een belangrijk voordeel. Ze worden niet uit bed gebeld en zijn er dus totaal niet bij gebaat om een zieke patiënt “buiten de deur” te houden. Als het nodig is kunt u altijd terecht.

Je moet daarnaast een beetje gek zijn om goed te functioneren in een spoedgeval. De mensen bij de Spoedkliniek kunnen erg goed functioneren in stressvolle omstandigheden. Dat voorkomt paniekvoetbal en zorgt voor betere gezondheidszorg.

Nadelen Spoedkliniek

Locatie

De Spoedkliniek ligt aan de Yalelaan 108 in Utrecht. Dat is op de Uithof, iets voorbij het UMC. Dat lijkt ver weg, maar is met gemak binnen een half uur te bereiken vanuit Culemborg en omgeving.

Een dierenkliniek in de regio is vaak ook een half uur ver, en de dierenarts moet meestal ook nog vanuit thuis komen (of zelfs nog wakker worden). In bijna alle gevallen is er dan ook nog geen assistente als het ineens toch een ernstig geval blijkt te zijn.

Mocht u niet over eigen vervoer beschikken, dan kunt u altijd de dierenambulance bellen (06-51 111 290) om u naar de Spoedkliniek te brengen.

Kosten

De kosten van een consult buiten kantooruren liggen wat hoger dan de kosten tijdens kantooruren. Dat is niet meer dan logisch.

Bij de Spoedkliniek bent u er echter van verzekerd dat u daarvoor de beste zorg krijgt en dat er geen overbodige diagnostiek gedaan wordt om de rekening te spekken.

Alle operaties die verder gaan dan wonden oplappen worden door Specialist Chirurgen of Specialist Chirurgen in Opleiding gedaan. Spoedoperaties worden enkel uitgevoerd bij de gevallen waarbij dat echt nodig is. Voor de “normale” spoedoperaties zijn vaste tarieven afgesproken die meer dan redelijk zijn.

Natuurlijk zijn er altijd wel dierenartsen te vinden die deze operaties buiten kantooruren voor minder doen, maar dan komt de kwaliteit van de zorg wel in het geding.

Goedkoop is vaak duurkoop, zeker bij spoedgevallen.