Ouderdom is geen ziekte

Heel vaak worden gezondheidsklachten afgedaan met “ja, maar hij is ook al wat ouder”. Dat is niet helemaal terecht. Natuurlijk stapelen de kwaaltjes zich op met de jaren. Maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van leven minder moet worden. Hieronder een paar veel voorkomende ouderdomskwaaltjes bij huisdieren op leeftijd:

Mijn hond heeft moeite met opstaan
Samen met sneller moe tijdens het wandelen en wat wankel meestal een teken van gewrichtspijn. Dit komt door arthrose: kleine beschadigingen in de gewrichten die er voor zorgen dat de scharnieren van de hond niet meer zo soepel lopen. Dat doet pijn.
Het feit dat zo’n hond terughoudend is met opstaan is een uiting van pijn. Net als het sneller hijgen tijdens wandelen.

Arthrose gewricht

Osteoarthritis in een gewricht

Wat ook vaak opvalt is dat de spieren van de achterpoten een stuk dunner zijn dan vroeger. Ook een gevolg van de pijn: de hond beweegt namelijk bewust minder, omdat het pijn doet, en traint zijn achterpoten dus minder.
Het vervelende is dat juist doordat die bespiering minder wordt, de gewrichten nog meer gaan wiebelen, en dus nog meer pijn gaan doen.

Er is gelukkig een hoop te doen tegen deze pijnlijkheid. Dit kan met andere voeding, toevoegsels aan het voer, pijnstillers en training. Niet alleen zorgt dat voor een betere kwaliteit van leven, ook vertraagt dit het verloop van deze aandoening. Zo leeft de hond niet alleen gelukkiger, maar ook langer.

Mijn kat slaapt veel meer dan vroeger

Het verhaal van hierboven geldt trouwens ook voor katten! Ligt een kat meer dan normaal? Springt een kat een stuk minder dan vroeger? Is de kat sneller boos? Allemaal tekenen dat uw kat problemen met de gewrichten heeft.

Mijn huisdier drinkt ineens meer
Dit komt bij honden en bij katten op leeftijd vaak voor. Hier kunnen een aantal oorzaken voor zijn. Nierfalen, diabetes, maar het kan ook tussen de oren van uw huisdier zitten. Vooral bij nierfalen en diabetes is het fijn als u er snel bijbent. Hoe minder schade er door aangericht wordt, hoe beter!
Ook heel belangrijk: laat uw dier zoveel drinken als hij/zij wil. Als een dier veel plast omdat er iets aan de nieren mankeert maakt te weinig vocht het alleen maar erger!

Schrompelnier

Schrompelnier

De eetlust is een stuk minder
Dieren gaan steeds slechter ruiken als ze ouder worden. Voor de kieskeurige eters is dat soms genoeg om minder snel aan een bak voer te beginnen. Het opwarmen van het voer, zodat het wat meer geurt, kan in dit soort gevallen helpen.
Maar het kan ook zo zijn dat het dier wat misselijk is door een medische oorzaak. Hoe sneller we er achter zijn wat het veroorzaakt, hoe sneller het dier zich weer beter voelt.

De eetlust van mijn kat is prima, maar hij valt toch af
Dit is een duidelijk teken dat de kat meer energie verbruikt of verliest. Vaak zit het hem in het gebruik. Dan is er sprake van een hyperactieve schildklier. Daar valt heel goed iets aan te doen, en als we er snel bij zijn scheelt dat schade aan nieren, hart en zelfs de ogen.

Schildklier kat

Te actieve schildklier bij de kat

Natuurlijk zijn er ook nog een hoop andere mogelijke oorzaken van gewichtsverlies, maar ook die kunnen maar beter zo snel mogelijk gevonden worden.

Hobbels, bobbels en massa’s
Hoe ouder mens en dier worden, hoe groter de kans is dat er ergens wat cellen teveel delen. Dat levert tumortjes op. Goedaardige en kwaadaardige. Goedaardige zaaien niet uit en blijven meestal in hetzelfde type weefsel zitten. Kwaadaardige zaaien vaak wel uit en groeien ook veel aggressiever andere weefsels in. En er zit natuurlijk ook nog een groot grijs gebied tussen die twee.
Dat het voordelen heeft om kwaadaardige tumoren snel te vinden en aan te pakken is logisch. Maar ook de goedaardige kunnen veel ellende veroorzaken. Ze kunnen dingen in de verdrukking brengen, of beschadigd raken en gaan ontsteken.
Weten wat voor een bobbel er precies zit is dus vaak wel prettig.

Melkklier tumor bij de hond

Ach, die is te oud voor anesthesie
We bewaren de uitleg over narcose-methoden voor een andere keer. Maar tegenwoordig hoeven we echt zo bang niet meer te zijn voor narcose als vroeger. Met gasanesthesie, infusen en bewaking tijdens de narcose is het allemaal een stuk veiliger geworden.

Als u aan de hand van deze informatie vragen heeft, of u herkent een van de aandoeningen bij uw eigen huisdier: Neem dan contact op met uw dierenarts.