Nieuws oktober 2014

Nieuws

Open dag in het nieuws

Open dag 2014

Open dag 2014

De open dag was een groot succes! En ook het lokale nieuws was er bij. Er lopen nog twee wedstrijden waar u aan mee kunt doen: De Bayer fotowedstrijd en de kleurplaatwedstrijd van Proteq. Uitslagen van de infuuspompwedstrijd en de brokjesraadwedstrijd maken we binnenkort bekend!

Petplan en Proteq

Er was een tijdje een stop op aanmelding van nieuwe praktijken, maar het is nu eindelijk weer mogelijk: Mensen die bij Petplan verzekerd zijn kunnen direct hun Petplanrekening door ons laten claimen.

Om dit te kunnen doen hebben we nodig:

  • polisnummer
  • chipnummer
  • geboortedatum van de persoon die verzekering afgesloten heeft

Rekeningen van mensen die verzekerd zijn bij Proteq kunnen al langer direct doorgestuurd worden, mits het totaalbedrag boven de 500 euro ligt.

 Cytologie oftewel Uitstrijkjes

Bloeduitstrijkje van een gezonde kat

Bloeduitstrijkje van een gezonde kat

We kunnen sinds kort celuitstrijkjes kleuren en zelf bekijken. Dit is nuttig om bloeduitslagen van onze volautomatische bloedcellen teller te controleren. Maar ook fijn voor het snel beoordelen van bulten die aangeprikt zijn. Scheelt tijd en geld voor u en uw huisdier. Natuurlijk sturen we het materiaal bij twijfel nog steeds op naar het laboratorium.

 Vuurwerk angst

Het lijkt misschien een beetje vroeg in het jaar, maar daarom juist! Lijdt uw hond of kat aan vuurwerkangst? Dan is het nu een mooi moment om te beginnen met gedragstherapie. Veel fraaier dan medicijnen halen.

Om een stukje te citeren van Hondenschool Dog Sense.

Heeft je hond vuurwerkangst? Nu is de tijd om er mee te gaan trainen!

Over iets meer dan twee maanden is het weer zover, oud en nieuw. Voor veel honden totaal geen probleem maar voor sommige honden is het een regelrecht drama. Honden die erg bang zijn voor vuurwerk hebben het de dagen voor oud en nieuw al moeilijk en zijn de dagen erna soms ook nog van slag. Vaak hebben eigenaren al van alles geprobeerd maar de hond blijft angstig. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. (Jonge) honden kunnen heel goed wennen aan knallen en andere harde geluiden, mits ze de juiste begeleiding krijgen van de eigenaar.

Vroeger werd er altijd gezegd dat je een hond die bang is moet negeren, anders zou je de angst alleen maar erger maken. Nu weten we beter; een hond die bang is heeft behoefte aan steun van de eigenaar. Door die steun te bieden zal de hond zich weer eerder kunnen ontspannen en daarbij leert de hond dat de eigenaar hem helpt als hij het moeilijk heeft. Als je de hond negeert, wat helaas nog vaak het advies is, is hij helemaal op zichzelf aangewezen. Hij kan niet bij jou terecht (wat voor veel honden die normaal wel bij hun eigenaar mogen liggen, heel raar is!) en moet het helemaal zelf opknappen. Sommige honden zijn zo bang dat ze bijvoorbeeld wegkruipen onder de bank of ik een kast. Ga ze de toegang tot dat soort plekken vooral niet ontnemen! Die plek kiezen ze zelf uit als de meeste veilige plek en daar voelen ze zich dan ook het “prettigst”.

Een hond die bang is voor vuurwerk heeft eens een slechte ervaring opgedaan met vuurwerk. Misschien is hij er van geschrokken omdat het te dichtbij werd afgestoken, was de hond alleen thuis met oud en nieuw en raakte hij in paniek of misschien heeft de eigenaar de angst altijd genegeerd waardoor het erger is geworden. Wat de oorzaak ook is, de angst is in sommige gevallen te verhelpen of in ieder geval te verminderen. Het is belangrijk om al ver voor oud en nieuw te gaan trainen met een hond met vuurwerkangst, eventueel onder begeleiding van een gediplomeerd gedragstherapeut. De training zal erop gericht zijn dat de hond heel geleidelijk aan harde geluiden went zonder daarbij in paniek te raken. Door het heel rustig op te bouwen en pas een stapje verder te gaan als de hond het aankan, kan het einddoel bereikt worden. Vuurwerkangst is een probleem wat helaas niet in een paar dagen opgelost kan worden. Vandaar dat het zo belangrijk is om op tijd te beginnen met training.

Hondenschool Dog Sense